Pages -Menu for Ee Beauty Spa

25 April 2018

"Saya Makan Omega Guard Untuk Lelah, Tapi Rupanya.." - Perkongsian Seorang Penghidap Mental Disorder

"Saya pon makan Omega antara first supplement since saya ada lelah. Tapi, harini baru saya sedar dan tahu yang omega ni juga membantu dengan untuk depression dan lain-lain mental disorder.."
-Mawaddah

Saya kongsikan perkongsian menarik daripada seorang pesakit mental disorder.

Omega guard, mental disorder, kolesterol, otak, cerdik, anak cerdik


PERKONGSIAN 


Saya merupakan pesakit Major Depression Disorder (MDD). Saya sendiri tak tahu apa sebabnya. Tapi saya mengalami kemurungan dan tekanan perasaan yang agak teruk ketika di tahun 2 universiti. Dan, apabila saya pergi ke hospital sakit mental. Sangat ramai pesakit MDD, anxiety, alzheimer dan lain-lain.

Sehingga bila saya pergi hospital, saya rasa.. saya adalah yang paling normal dan sihat..

Alhamdulillah memang keadaan saya jauh lebih baik daripada dulu. Dalam ni ada kawan-kawan saya yang memang sentiasa ada dengan saya waktu saya sangat murung dulu..

Waktu tu saya on off shaklee lagi. Ambil peppermint untuk gastrik je kalau tak silap.

Bila saya pergi jumpa pakar. Ujian darah memang ada bagitahu yang ada hormon saya yang dah semakin deplete.

which buat saya rasa sentiasa sedih.

chemical imbalance dalam otak.

bila saya study omega guard then saya rasa macam dapat kaitkan.. mungkin pemakanan saya tidak mencukupi untuk support EPA dan DHA dalam otak..

Dulu.. saya rasa orang yang ada mental disorder ni mengada-ngada. Attention seeker. bila dah kena pada diri baru saya tahu perasaan tu.

Saya nak jadi gembira, saya nak jadi normal, happy macam org lain.

Tapi at the same time saya tak mampu dan tak dapat keluar daripada kegelapan dan kesedihan.

Rasa sesak dan tak tahu nak buat apa.

Orang cakap, kena dekatkan diri pada Tuhan. Saya mengaji, berdoa.

Tapi still.. berbulan-bulan saya tetap sedih..

Sehingga sekarang saya still kena ambil ubat daripada hospital.. luvox..

sangat penting untuk jaga kesihatan mental kita.

sekarang saya rasa semangat pulak nak try omega..

nak consume omega as supplement everyday..

sangat interesting bila baca bagaimana omega-3 boleh bantu perkembangan otak, positif mood dan lain2 ๐Ÿ˜Š

sebab since saya makan ubat hosp, tidur saya jadi teratur dan mood saya lebih positif..

cuma bila ambil ubat hospital ada banyak side effects..

so bila ada supplements untuk mencegah, better kita ambil daripada awal..

kalau ada yang stress2, kena makan omega banyak sikit! InsyaAllah dengan doa semua. Saya doakan semua akan selalu sentiasa happy dan sihat..

bukan je sihat fizikal. tapi mental!

kerana bila sihat mental, insyaAllah banyak benda yang boleh dicapai ๐Ÿค— "


APA SEBENARNYA OMEGA?




Omega-3 merupakan lemak tidak tepu yang diperlukan oleh badan manusia. Kiranya, lemak baik lah. Bukan lemak-lemak jahat yang menggemukkan.

Badan manusia tak mampu bina sendiri asid lemak omega-3 ni. Tapi kita boleh dapatkan omega 3 ni daripada makanan yang kita ambil.

Apa makanan yang mengandungi Omega-3 ni?

Ikan, kacang walnut, sayuran hijau, algae dll. Tapi adakah cukup asid lemak omega-3 ni jika kita hanya bergantung kepada apa yang kita makan sahaja?


3 jenis omega-3 yang utama adalah :
1. DHA (docosahexaenoic acid)
2. EPA (eicosapentanoic acid)
3. ALA (alpha-linolenic acid).



Asid lemak omega-3 ni actually dalam bahasa inggeris adalah (Omega-3 fatty acids).




KENAPA PERLU PILIH OMEGA GUARD SHAKLEE?

Omega guard, mental disorder, kolesterol, otak, cerdik, anak cerdik

Omega Guard Shaklee mengandungi 7 jenis asid lemak iaitu EPA, DHA dan lima lagi asid lemak semulajadi.

Omega Guard Shaklee sangat istimewa kerana :


1. Proses Penyulingan Molekul Berperingkat

๐ŸŸMenyingkirkan logam berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, PCB's dll.
๐ŸŸProses ini juga membantu memekatkan dan menulenkan omega-3.
๐ŸŸMengurangkan bau dan rasa hanyir.

2. Minyak ikan kecil dari laut dalam

Kenapa Shaklee pilih ikan kecil laut dalam?
Kerana, laut dalam jauh dari pencemaran seperti kapal dan toksik..

Kenapa ikan kecil?
Kerana, secara logiknya jika ikan besar maka semakin banyak kandungan toksik yang ada pada ikan tersebut.

3. Kualiti terjamin, minyak ikan bergred farmaseutikal.

4. Diiktiraf oleh Friends of The Sea.

Yang ini adalah fakta paling menarik mengenai Omega Guard Shaklee iaitu, shaklee punya omega guard mengandungi kandungan DHA dan EPA yang sangat tinggi yang mana ia sangat baik untuk badan kita.



APA YANG OMEGA GUARD SHAKLEE BOLEH BANTU?


1. Kesihatan Jantung

⭕️ Mengurangkan keradangan
Keradangan boleh menyebabkan kerosakan saluran darah dan menyebabkan penyakit jantung

EPA dan DHA membantu dalam:
⭕️ Mengawal triglyceride
(kolestrol) dan tekanan darah
⭕️ Menambahbaik peredaran darah
⭕️ Mengekalkan degupan jantung yang normal

2. Fungsi Otak

Otak kita diperbuat daripada 60% lemak dan kebanyak sistem saraf adalah daripada kemak. Bahagian cerebral cortex mengandungi lebih kurang 20% DHA..

EPA & DHA membantu :
⭕️ Pemindahan maklumat diantara neuron
⭕️ Kesan positif terhadap emosi, perlakuan, kognitif, memori dan pembelajaran.
⭕️ Memperlahankan apa-apa penyakit berkaitan kerosakan otak seperti Alzheimer dan dementia.

3. Kesihatan sendi dan tulang

⭕️ Membantu mengekalkan kepadatan mineral tulang.
⭕️ Membantu pergerakan sendi ; lebih fleksibel, kurangkan bengkak dan sakit.

4. Kebaikan bagi ibu hamil dan menyusu

⭕️ Membantu dalam perkembangan otak anak-anak dan sistem imunisasi
⭕️ Membantu ibu berpantang untuk sentiasa positif
⭕️ Mengurangkan risiko elergik pada bayi


Menarik? Semestinya! Banyak sangat yang Omega Guard ni dah bantu. InsyaAllah saya kongsikan testimoni dalam post saya yang akan datang.


Jika anda berminat untuk dapatkan Omega Guard atau ingin dapatkan sebarang konsultasi, boleh hubungi saya. Untuk pembelian, boleh juga tekan terus butanv di bawah ๐Ÿ˜Š



Hubungi :


Puan Shasratul Ameerah binti Kamaruddin
Shaklee Independent Distributor : ID 1095681
Ahli dan Pelatih Kursus The Walking Beauty (TWB)
Pemilik dan Pengusaha Ee Beauty Spa
+6010-2888494
FB : Shasratul Ameerah
FB PAGE : Ee Beauty Spa - Home & Mobile Spa
IG : eebeautyspa



Terima Kasih

No comments:

© Ameerah Zulkhairi | Template Designed By MH