Pages -Menu for Ee Beauty Spa

02 June 2015

Kenali 6 Jenis Kulit – Anda Yang Mana?


Assalamualaikum semua! Apa khabar? Saya doakan semuanya berada dalam keadaan sihat ye. Sihat iman, sihat akhlak, sihat tubuh badan. Amin..

Ok, hari ni saya nak kongsikan mengenai kulit manusia. Kita tahu kulit kita ni istimewa kan? Ia organ terbesar dalam badan kita. Apa? Organ? Ye, organ. Memandangkan kulit meliputi sebahagian besar badan kita, apa salahnya kita ambil masa dalam 5 minit sahaja untuk kenal kulit kita dengan lebih mendalam. Bila dah kenal kulit kita ni, senanglah kita nak buat pilihan terbaik untuk jaga kulit kita ni J

Kulit manusia ni terdiri dari tiga lapisan, Epidermis, Dermis, dan Hipodermis.



---------------------------------------------------------------
KOMPONEN DAN FUNGSI SETIAP LAPISAN
--------------------------------------------------------------- 


i) EPIDERMIS

Merupakan lapisan yang paling nipis. Di lapisan Epidermis, terdapat lapisan sel keratinosit (protein) yang memainkan peranan penting dalam penghasilan sel kulit yang baru. Lapisan epidermis ini tidak mempunyai sebarang saluran darah dan terdapat sel pembentuk pigmen yang di panggil melanin. Melanin memainkan fungsi utama melindungi kulit daripada sinaran uv dan memberi kesan pada warna kulit. Kesan yang macam mana? Semakin banyak melanin pada kulit seseorang, semakin gelap warna kulitnya.



ii) DERMIS

Lapisan yang mempegaruhi kedutan pada muka. Pada lapisan ini terdapat pembuluh darah, folikel rambut, kalenjar minyak, serabut saraf dan lemak. Jika protein banyak terdapat pada lapisan epidermis, lapisan dermis pula mengandungi banyak kolagen dan kolagen inilah yang berfungsi memberi kesan elastik dan tegang pada wajah.  

Semakin banyak kolagen dalam lapisan dermis, semakin tegang dan elastik kulit seseorang. Semakin kurang kolagen pada lapisan ini, semakin kendur, berkedut dan lembik kulit seseorang. Ini sebabnya kita sangat di sarankan untuk mengamalkan pemakanan yang boleh meransang lebih banyak penghasilan kolagen. 

Kolagen ni penting. Ia ibarat tali yang hubungkan kulit dengan kulit. Kalau tali ni longgar atau putus, maka kulit pun sama, akan makin kendur.

Pembuluh darah pada lapisan  ini pula berfungsi untuk menghantar oksigen dan nutrien penting yang sangat diperlukan oleh epidermis dan dermis.



iii) HIPODERMIS (LAPISAN LEMAK)

Terletak di bawah lapisan dermis dan mengandungi lebih banyak lemak yang mana memainkan peranan sebagai penebat haba. Melindungi tubuh daripada sinaran matahari dan mikroorganisme. Jadi jangan fikir lemak tu sebagai benda yang tak baik. Setiap yang Allah jadikan tu ada tujuannya, Cuma kenalah berpada. Janganlah sampai lemak tu berlebihan sehingga menutupi organ lain. Tak gitu?



 JENIS-JENIS KULIT




Secara amnya, terdapat enam jenis kulit yang berbeza. Kulit yang normal boleh berubah menjadi kulit kering dan matang pada bila-bila masa, atas faktor cuaca, kesihatan, perubahan hormon. Inilah sebab utama mengapa kita perlu member nutrisi yang mencukupi dan perlindungan yang kuat untuk kulit kita.


Enam jenis kulit yang dimaksudkan adalah kulit normal, kulit kering, kulit matang, kulit gabungan, kulit berminyak dan kulit sensitif. Penting untuk kita tahu jenis kulit kita supaya kita tak tersalah memilih produk.


i)                             KULIT NORMAL

Kulit yang seimbang. Terdapat sedikit minyak juga kering sedikit. Bayi biasanya memiliki kulit normal, kulit lembut bersinar dan sihat.


ii)                         KULIT KERING

Kulit yang kebiasaanya bebas jerawat, kusam, tona tidak sekata, terdapat garisan halus pada mata dan dahi walaupun dalam keadaan tidak senyum. Jeragat biasanya ada pada mereka yang memiliki kulit kering.


iii)                      KULIT MATANG

Jenis kulit yang tidak cukup nutrien-nutrien penting. Kebiasaanya mereka yang tidak mengamalkan gaya pemakanan sihat seperti tidak mengambil sayur dan buah. Bukan sahaja dari segi pemakanan, malah penjagaan luar juga tidak dititikberatkan. Keadaan kulit matang lebih kurang sama seperti kulit kering tetapi, segalanya lebih, lebih berjeragat, lebih banyak tona tidak sekata dan lebih banyak garisan halus.


iv)                      KULIT GABUNGAN

90% antara kita memiliki kulit jenis gabungan. Keadaan kulit gabungan adalah keadaan di mana kawasan  
‘ T-ZONE ’(dahi, hidung dan dagu) sering bermasalah. Bintik hitam, bintik putih, kering juga berminyak.


v)                         KULIT BERMINYAK

Keadaan kulit berminyak adalah liang roma terbuka dan kelihatan seperti kulit limau, berjerawat samada  jerawat halus atau jerawat besar. Liang roma yang terbuka menyebabkan banyak habuk dan kuman mudah melekat.


vi)                       KULIT SENSITIF

Contoh kulit sensitif adalah eczema, proarisis dan juga kulit yang mengandungi pengelupasan yang teruk. Jenis kulit ini sangat tipis dan kemerahan, kapilari darah banyak yang pecah kelihatan jelas kebiasaannya pada tepi hidung. Mereka yang pernah menggunakan produk pemutihan cenderung untuk mengalami kulit sensitif. Inilah bahaya penggunaan krim  pemutihan hari ini. Tersalah pilih, rosak kulit.     


Cuba perhatikan. Yang mana satukah jenis kulit anda? Bila kita mngetahui jenis kulit kita, mudah untuk kita membuat pilihan mengenai produk yang ingin kita gunakan. Penggunaan produk yang semberono tanpa menghiraukan jenis kulit anda adalah satu tindakan yang tidak bijak. Anda bukan sahaja boleh merosakkan kulit, malah anda juga mungkin mendedahkan kulit anda kepada bahaya. 

Untuk pemilihan yang tepat, anda boleh lihat Set Kulit Shaklee (link). Berhati-hati supaya anda tak buat pilihan yang salah. Pilih produk yang betul untuk kulit yang betul. Anda mampu memilihnya ;)

Untuk konsultansi lebih lanjut, sila hubungi saya di 0102888494. Konsultansi ekslusif diberikan hanya kepada pelanggan saya. Anda pasti bertuah untuk memilih saya sebagai perunding kecantikan anda ;)


Terima Kasih

34 comments:

Hasif Hamsyari said...

Saya rasa saya jenis kulit gabungan. Berminyak dan kadangkala kering juga. Saya rasa faktor tempat kerja juga, sebab kadang2 terdedah dengan matahari dan kadang2 sejuk dalam office. :(

Zayani Zulkiffli said...

Saya rasa saya antara combination/ oily. Tapi berudah ikut musim, kalau sejuk je takde minyak pun hehe

Ezna Ahmad Khalili said...

Saya punya kulit combination kot. Nasib la jenis kulit muka yang takde masalah.

tenku butang said...

TB punya kulit combination rasanya.. tak berminyak sangat.. tak kering sangat tapi kadang tang zon T ada minyak lebih.. eh betul ke combiantion skin ye? hahaha.. main taram je

Marshalizadotcom said...

Akak punya kulit jenis kombinasi....ada part yg berminyak ada part yang dry

dboystudio said...

fuhhh detailnya.. kulit sy pun makin teruk nak kena jaga balik asyik kena panas jer

Wai Yee aka Rane said...

ini sangat detailed. I have oily combination kulit. very frustrating

Fadzi Razak said...

Saya ada kulit kombinasi. Selalu nya akan berminyak dekat bahagian hidung, dahi dan pipi. Tapi alhamdullilah sangat tak ada masalah jerawat

Lia Hasty said...

Kulit Lia jenis berminyak. Rasanya boleh kumpul goreng apa2 jer. Jerawat kadang-kdang je ada. Minyak tu memang ada & kerap guna kertas minyak.

JMR said...

Ramai yg jenis kulit berminyak. mungkin Shaklee ada solusinya

Mohamed Khaidir Mohamed Zaraai said...

Kulit saya kering. Haha.

Henry Tan said...

i think mine is kulit gabungan... nasib baik still control well. haha

4D3N Star Cruise 2017

Sis Intan said...

Kulit saya jenis combination.
Penting amalkan pemakanan sihat, minum air kosong, dan amalkan supplimen.

sisintan.blogspot.my/2017/12/shaklee-baby-set-mandian-baby-organik.html?m=1

Syafiera Yamin said...

I punya kulit combination oil, dan i prefer organik skincare untuk skin I

Zharif Azis said...

I punya kulit jenis berminyak dekat T zone. Tp sy xpakai skincare apa2 pon sampailah sekarang. Alhamdulillah kulit muka xde masalah jerawat yg serious.

penaberkala nuar said...

Kulit saya memang sensitif dengan matahari. Mudah nak terbakar dan menggelupas tapi susah nak back to normal. Selama ni guna produk aloe verra klu kulit pedih atau terbakar.

Shasratul Kamaruddin said...

Bila sejuk dalam office, actually kita pun akan kurang minum air. Betul tak? Automatik kelembapan kurang. Badan kita baca as 'kering' so dia akan produce lebih banyak minyak. Sebab kulit akan jadi berminyak.


Banyakkan minum air ye. Dan jangan lupa facial sebulan sekali 😄

Shasratul Kamaruddin said...

Depends juga pada persekitaran. Kulit kita ni dia adjust ikut persekitaran dan apa kita makan 😄

Shasratul Kamaruddin said...

Happy to hear that.. yang penting, kulit kena jaga tau. 😊

Shasratul Kamaruddin said...

Kalau kat T-zone tu berminyak, betul la tu combination 😊

Shasratul Kamaruddin said...

👍😊

Shasratul Kamaruddin said...

Penting jaga kulit tau. Bukan untuk luaran juga. Dalaman jugak. Kalau asyik kena panas tu maksudnya dah terdedah banyak dengan uv. Bahaya juga kalau takde sunblock 😊

Shasratul Kamaruddin said...

Jangan frust dear 😊 Nanti you pergi facial sebulan sekali, mesti nampak hasil baik.

Jangan lupa jaga pemakanan juga.

Shasratul Kamaruddin said...

Alhamdulillah takde masalah jerawat 😊 kulit kombinasi, facial sebulan sekali, jaga makan, ambil vitamin C insyaAllah senang jaga

Shasratul Kamaruddin said...

Kulit jenis berminyak sangat kena jaga apa yang kita makan. Kurangkan makanan berminyak ye. Ambil vitamin C, minum banyak air.

Shasratul Kamaruddin said...

InsyaAllah ada. Tapi kena pm dulu untuk tahu betul ke kulit berminyak. Ada tips tambahan juga 😊

Shasratul Kamaruddin said...

Kulit kering kena pakai moisturiser ye. Banyakkan minum air.

Pelembap kulit bukan untuk perempuan je tau 😄

Shasratul Kamaruddin said...

Happy to hear that 😊 memang kena control. Baru kulit sentiasa cantik

Shasratul Kamaruddin said...

Ye, saya sangat setuju 😊

Shasratul Kamaruddin said...

Yes! Organic skincare memang sangat bagus. Me too are choosing organic skincare from Shaklee 😄

Shasratul Kamaruddin said...

Alhamdulillah.. tak pakai skincare apa2 pon tu lebih baik sebenarnya berbanding pakai skincare yang banyak chemical berbahaya 😊

Shasratul Kamaruddin said...

Bila nak keluar rumah, cuba pakai sunblock. Dan cuba rawat daripada dalam. Boleh cuba ESP & Vitamin C Shaklee. Sangat membantu 😊

alia farhan Said said...

Saya combination skin...
Kdg2 susah jugak bila combination ni...
Sebab ada certain2 part ja yg prob kan

rubydotmy said...

Kulit kita boleh jadi semua di atas pada waktu berbeza. Masa datang haid, kulit berminyak. Bila habis haid kulit glow dan normal. Kulit kering bila cuaca tak menentu. Masa hampir haid combination skin pula. Kering la, T Zone berminyak. Macam-macam. Hahaha. So, banyakkan minum air kosong, at least kurang breakout. Supaya bleh pakai mekap.

© Ameerah Zulkhairi | Template Designed By MH