Pages - Menu

16 September 2015

REVIEW : The Walking Beauty Project

Assalamualaikum semua..!


Dah lama kan Ee tak update blog. Dah bersawang dah. Mencari masa je nak hapuskan sawang-sawang ni. Haa, ni kiranya first entry untuk sesi pembersihan sawang ni. Hehe.


Dan.. Ee memang sangat excited sebenarnya nak buat review ni. Sebab ada yang tanya tau, macam mana Ee boleh terjebak dengan The Walking Beauty ni. Apa The Walking Beauty ni? Ok, jom usha review ni.


projek spa
The Walking Beauty Project


Masa mula-mula Ee dengar pasal projek ni, masa tu takde lagi nama The Walking Beauty tau. Tapi masa tu Kak Ainul Shahrazad, pengasas projek ni dah sebut bahawa dia akan perkenalkan satu Projek Bina Spa tanpa Kedai. Wah! Menarik. Lagipun Ee memang sangat suka pergi spa. So, apa salahnya belajar kan?


Masa Ee mula-mula nak join tu, masa tu ada pakej RM750 je. Masalah utama Ee masa tu adalah kewangan. Tapi takpe. Ee yakin projek ni istimewa. Mestilah ada sebab kenapa Allah gerakkan hati Ee untuk join kan? Ee usaha, at last alhamdulillah Ee berjaya dapatkan modal tu. Thanks to Allah :)


Basically projek ni adalah daripada wanita kepada wanita. Dan ia ditubuhkan untuk membantu lebih ramai wanita untuk menjadi CANTIK, KAYA & BERJAYA melalui projek spa ni.


training spa
Projek spa yang memberi latihan secara PERCUMA khusus untuk wanita.

Siapa yang boleh join keluarga The Walking Beauty kami ni? Anda lah! Ye, anda , kaum wanita yang sedang baca ni. Sama ada anda berstatus solo, sudah berkahwin atau sudah menjadi ibu. Tidak ada masalah. Anda bekerja mahupun suri rumah? Juga tiada masalah. Kerana projek kami sangat istimewa, dibuka kepada seluruh wanita di dunia.


Ada beruntung tau. Dulu masa Ee mula-mula join, ada satu pakej je. Untuk bulan September yang special ni, kami tawarkan 3 pakej menarik yang mampu membuat mulut anda ternganga,


  • Pakej RM750 - Pakej Spa Seri Pengantin. Anda akan diajar dan mendapat :-
                                + Lulur @ scrub badan
                                + Mandian susu
                                + Foot scrub
                                + Hand scrub
                                + Facial
                                + Face massage
                                + Modul Seri Pengantin
          

  • Pakej RM550 - Pakej Wajah Berseri. Anda akan diajar :-
                                + Facial
                                + Face massage
                                + Eye treatment

  • Pakej RM350 - Pakej Smart Student. Pakej ini khas untuk PELAJAR berumur 18 - 25 tahun sahaja. Anda akan diajar :-

                                + Facial
                                + Face massage
                                + Eye treatment


the walking beauty


Menarik?? Ye! Sudah semestinya. Ramai yang pm Ee untuk join projek ni dan mereka sangat-sangat tertarik dengan projek ni. Percaya atau tidak, projek ni membolehkan anda dapat 3 INCOME dalam satu masa! Salah satunya mestilah daripada treatment kita kepada pelanggan. Lagi dua? Kalau nak tahu, kena Whatsapp Ee la. Tak boleh bagitahu kat sini. (Rahsia sulit ;))


Macam mana feedback pelanggan? 


Di sini Ee kumpulkan beberapa feedback bertulis daripada pelanggan Ee sendiri :) Lihat, rasa, dan bayangkan.


testimoni
Testimoni 1


review
Testimoni 2


testi
Testimoni 3


ee spa
Testimoni 4


Lumayan ke projek ni? Sangat lumayan! Bayangkan dengan ILMU yang bakal kami berikan, anda adalah MAGNET DUIT. Ke mana anda pergi, anda bawa ilmu tersebut. Dan di mana ada ilmu tersebut, di situ anda boleh buat duit. Jom Ee kongsikan beberapa pendapatan ahli TWB kami :)



Ke Melbourne pun boleh buat duit! Memang syok.








Biarkan gambar berbicara. Menarik? Tertarik? Anda dialu-alukan untuk join keluarga The Walking Beauty dan menjadi sebahagian daripada JUTAWAN SPA WANITA.


Untuk pertanyaan, boleh hubungi saya :-

Shasratul Ameerah Kamaruddin (Ee)
010-2888494
shasratul.kamaruddin@gmail.com
Pengasas Ee Sense of Beauty Spa
Certified Beautician & Spa Trainer.






Terima Kasih

02 June 2015

Kenali 6 Jenis Kulit – Anda Yang Mana?


Assalamualaikum semua! Apa khabar? Saya doakan semuanya berada dalam keadaan sihat ye. Sihat iman, sihat akhlak, sihat tubuh badan. Amin..

Ok, hari ni saya nak kongsikan mengenai kulit manusia. Kita tahu kulit kita ni istimewa kan? Ia organ terbesar dalam badan kita. Apa? Organ? Ye, organ. Memandangkan kulit meliputi sebahagian besar badan kita, apa salahnya kita ambil masa dalam 5 minit sahaja untuk kenal kulit kita dengan lebih mendalam. Bila dah kenal kulit kita ni, senanglah kita nak buat pilihan terbaik untuk jaga kulit kita ni J

Kulit manusia ni terdiri dari tiga lapisan, Epidermis, Dermis, dan Hipodermis.



---------------------------------------------------------------
KOMPONEN DAN FUNGSI SETIAP LAPISAN
--------------------------------------------------------------- 


i) EPIDERMIS

Merupakan lapisan yang paling nipis. Di lapisan Epidermis, terdapat lapisan sel keratinosit (protein) yang memainkan peranan penting dalam penghasilan sel kulit yang baru. Lapisan epidermis ini tidak mempunyai sebarang saluran darah dan terdapat sel pembentuk pigmen yang di panggil melanin. Melanin memainkan fungsi utama melindungi kulit daripada sinaran uv dan memberi kesan pada warna kulit. Kesan yang macam mana? Semakin banyak melanin pada kulit seseorang, semakin gelap warna kulitnya.



ii) DERMIS

Lapisan yang mempegaruhi kedutan pada muka. Pada lapisan ini terdapat pembuluh darah, folikel rambut, kalenjar minyak, serabut saraf dan lemak. Jika protein banyak terdapat pada lapisan epidermis, lapisan dermis pula mengandungi banyak kolagen dan kolagen inilah yang berfungsi memberi kesan elastik dan tegang pada wajah.  

Semakin banyak kolagen dalam lapisan dermis, semakin tegang dan elastik kulit seseorang. Semakin kurang kolagen pada lapisan ini, semakin kendur, berkedut dan lembik kulit seseorang. Ini sebabnya kita sangat di sarankan untuk mengamalkan pemakanan yang boleh meransang lebih banyak penghasilan kolagen. 

Kolagen ni penting. Ia ibarat tali yang hubungkan kulit dengan kulit. Kalau tali ni longgar atau putus, maka kulit pun sama, akan makin kendur.

Pembuluh darah pada lapisan  ini pula berfungsi untuk menghantar oksigen dan nutrien penting yang sangat diperlukan oleh epidermis dan dermis.



iii) HIPODERMIS (LAPISAN LEMAK)

Terletak di bawah lapisan dermis dan mengandungi lebih banyak lemak yang mana memainkan peranan sebagai penebat haba. Melindungi tubuh daripada sinaran matahari dan mikroorganisme. Jadi jangan fikir lemak tu sebagai benda yang tak baik. Setiap yang Allah jadikan tu ada tujuannya, Cuma kenalah berpada. Janganlah sampai lemak tu berlebihan sehingga menutupi organ lain. Tak gitu?



 JENIS-JENIS KULIT




Secara amnya, terdapat enam jenis kulit yang berbeza. Kulit yang normal boleh berubah menjadi kulit kering dan matang pada bila-bila masa, atas faktor cuaca, kesihatan, perubahan hormon. Inilah sebab utama mengapa kita perlu member nutrisi yang mencukupi dan perlindungan yang kuat untuk kulit kita.


Enam jenis kulit yang dimaksudkan adalah kulit normal, kulit kering, kulit matang, kulit gabungan, kulit berminyak dan kulit sensitif. Penting untuk kita tahu jenis kulit kita supaya kita tak tersalah memilih produk.


i)                             KULIT NORMAL

Kulit yang seimbang. Terdapat sedikit minyak juga kering sedikit. Bayi biasanya memiliki kulit normal, kulit lembut bersinar dan sihat.


ii)                         KULIT KERING

Kulit yang kebiasaanya bebas jerawat, kusam, tona tidak sekata, terdapat garisan halus pada mata dan dahi walaupun dalam keadaan tidak senyum. Jeragat biasanya ada pada mereka yang memiliki kulit kering.


iii)                      KULIT MATANG

Jenis kulit yang tidak cukup nutrien-nutrien penting. Kebiasaanya mereka yang tidak mengamalkan gaya pemakanan sihat seperti tidak mengambil sayur dan buah. Bukan sahaja dari segi pemakanan, malah penjagaan luar juga tidak dititikberatkan. Keadaan kulit matang lebih kurang sama seperti kulit kering tetapi, segalanya lebih, lebih berjeragat, lebih banyak tona tidak sekata dan lebih banyak garisan halus.


iv)                      KULIT GABUNGAN

90% antara kita memiliki kulit jenis gabungan. Keadaan kulit gabungan adalah keadaan di mana kawasan  
‘ T-ZONE ’(dahi, hidung dan dagu) sering bermasalah. Bintik hitam, bintik putih, kering juga berminyak.


v)                         KULIT BERMINYAK

Keadaan kulit berminyak adalah liang roma terbuka dan kelihatan seperti kulit limau, berjerawat samada  jerawat halus atau jerawat besar. Liang roma yang terbuka menyebabkan banyak habuk dan kuman mudah melekat.


vi)                       KULIT SENSITIF

Contoh kulit sensitif adalah eczema, proarisis dan juga kulit yang mengandungi pengelupasan yang teruk. Jenis kulit ini sangat tipis dan kemerahan, kapilari darah banyak yang pecah kelihatan jelas kebiasaannya pada tepi hidung. Mereka yang pernah menggunakan produk pemutihan cenderung untuk mengalami kulit sensitif. Inilah bahaya penggunaan krim  pemutihan hari ini. Tersalah pilih, rosak kulit.     


Cuba perhatikan. Yang mana satukah jenis kulit anda? Bila kita mngetahui jenis kulit kita, mudah untuk kita membuat pilihan mengenai produk yang ingin kita gunakan. Penggunaan produk yang semberono tanpa menghiraukan jenis kulit anda adalah satu tindakan yang tidak bijak. Anda bukan sahaja boleh merosakkan kulit, malah anda juga mungkin mendedahkan kulit anda kepada bahaya. 

Untuk pemilihan yang tepat, anda boleh lihat Set Kulit Shaklee (link). Berhati-hati supaya anda tak buat pilihan yang salah. Pilih produk yang betul untuk kulit yang betul. Anda mampu memilihnya ;)

Untuk konsultansi lebih lanjut, sila hubungi saya di 0102888494. Konsultansi ekslusif diberikan hanya kepada pelanggan saya. Anda pasti bertuah untuk memilih saya sebagai perunding kecantikan anda ;)


Terima Kasih

06 April 2015

Shaklee ; MLM yang mematuhi syariat!

Assalamualaikum semua :)

Shaklee - MLM yang mematuhi syariat? Benarkah?  


Zaman serba canggih sekarang ni. Tak kurang juga ramai yang nak mula berniaga. Rasulullah juga menyatakan bahawa 9/10 rezeki itu datangnya daripada berniaga. Namun, nak mula berniaga produk sendiri bukan senang. Banyak modal diperlukan untuk memulakan perniagaan.  Salah satu cara yang mudah untuk memulakan perniagaan adalah dengan menjual produk orang lain, dan salah satunya dengan menggunakan konsep MLM.

Tapi, rata-rata masyarakat sekarang mempunyai persepsi negatif terhadap MLM. Mana tidaknya, kebanyakan MLM menggunakan sistem piramid yang menindas orang bawahan. Namun, kami di Shaklee tidak begitu! Siapa yang berusaha, dia yang akan dapat. Itu prinsip kami.


Berikut adalah rumusan Ustaz Zaharudddin mengenai MLM yang mematuhi syariat. Dan InsyaAllah, Shaklee is one of them :)


1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).


2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah.


3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.


4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).


5. Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya. Ini kerana dibimbangi ia mirip paksaan belian. Namun jika syarikat meletakkan syarat JUALAN MINIMA untuk memperolehi komisyen kumpulan dan sebagainya,  ia mungkin dibenarkan dengan syarat ia dibuat atas asas ju'alah. Untuk itu, syarat dan rukun jua'alah mestilah dipastikan sempurna.


6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?.


7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya.Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.


8. Mempersembahkan system komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.


9. Menstruktur plan pemasaran di anatara ahli dan orang bawahannya secara musyarakahiaitu perkonsgian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi.

Sumber : http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/222-multi-level-marketing-menurut-shariah.html#

Apa yang penting, ia patuh syariah, tidak menindas dan adil. Saya Shasratul Ameerah Kamaruddin, ID 1095681 dan ini nombor telefon saya. Save ye! Siapa tahu saya jadi mak kamu lepas ni, insyaAllah :)

Terima Kasih

14 March 2015

Kisah seorang budak nakal..

Assalamualaikum!

Hai semua. Hari ni ee nak kongsi kisah seorang budak ni. Rasa terkesan sebenarnya dengan penerangan Cikgu Afifah pasal kisah Firdaus dan Izham tu.

Kisah Firdaus dan Izham

Terkejut bila ada pihak yang siap suruh pukul Izham padahal dia budak lagi kan..

Jujur kalau ikut pengalaman yang tak seberapa ni, saya perasan masalah moral anak-anak ni mesti bermula dari rumah. Yela asyik kena marah, kena pukul. Masyarakat kita suka sangat pukul2 budak. Kadang-kadang kesian tau.

Jangan asyik marah dan pukul anak

……

Contoh macam satu hari tu. Ada sorang pelajar darjah 3 ni nakal sangat. Ya Allah, Allah je tahu betapa kena banyakknya sabar dengan dia ni. Bila marah, makin dia buat. Masa tu terdetik dalam hati. Agaknya budak ni kurang kasih sayang ni.

Jadi ada la satu hari tu, saya ambil pendekatan cara lembut. Memandangkan dia baru darjah 3 dan agak2 tak baligh lagi, sambil pegang belakang dia, saya tanya dia :

Muallimah: A, cuba duduk elok2. Dengar muallimah cakap. Kan A budak baik..

A: (Dengar tak dengar)

Muallimah: Muallimah nak tanya. A suka ke kena marah? Muallimah cuba tak nak marah. Boleh bantu muallimah?

A: Tak suka kena marah. Tapi kat rumah, ayah selalu marah. Tak buat salah pun kena marah. Penat la asyik kena marah.

Masa tu saya rasa macam tersentap jugak. Terfikir , kalau kat rumah asyik kena marah, tak kan la kat sekolah cikgu pun nak marah dia kan. Lama2 stress budak tu.

Jadi mula daripada hari tu, saya cuba tak marah dia. Kalau dia buat salah, apa yang saya buat adalah tegur dia dengan nada lembut. Tak tinggikan suara.

Tahu apa jadi lepas tu?

Sejak daripada tu, dialah pelajar paling baik dalam kelas saya! Dia orang pertama yang akan datang nak tasmik Quran, orang pertama hantar kerja , dia jugak yang akan tolong saya kawal kelas (memang ketua kelas pun). Dan dia jugak yang akan tolong saya angkat barang, buku dan lain2. Siap offer diri tu.

……

Daripada situ saya nampak, anak2 ni kita jangan asyik marah je. Tegas perlu, tapi jangan sampai tinggikan suara, tengking2 anak, apatah lagi pukul.

Kalau nak ajar bab solat tu lain cerita la. Kalau umur 10 tahun pun masih tinggal solat, itu boleh la rotan. Itu pun lepas 5475 kali suruh. Rotan tu pun dengan syarat bukanlah di bahagian sensitif  dan tidaklah sampai melukakan dan memudaratkan. Tujuannya nak bagitau bahawa solat tu wajib , tiang agama dan tak boleh main2.

Panduan mula ajar anak solat


……

Saya pun mulakan la pencarian saya pasal didikan Rasulullah ni. Tetiba saya terjumpa satu buku nota. Dalam tu ada perkongsian seorang ibu daripada Indonesia yang mana kesemua anaknya Al-Hafiz. Dan cara didikannya ialah dengan gaya didikan Rasulullah.

……

4 gaya didikan Rasulullah :

1) Umur 0 - 7 tahun
2) Umur 8 - 14 tahun
3) Umur 15 - 21 tahun
4) Umur 22 tahun je atas

Setiap fasa ni ada cara tersendiri. Nanti saya update lain ok. Saya akan link kan dengan pos ni nanti. Ok , selamat membaca kawan2 dan selamat beramal :)
Terima Kasih

12 March 2015

Kuey Teow Kungfu sedap.. Yummy!

Assalamualaikum!


Dah lama rasa tak tulis dalam blog ni. Asyik tulis kat papan putih, buku pelajar, Rindunya,,. Apa khabar semua? Ee harap semua sihat walafiat.


Ok, hari ni ee nak share resepi kuey teow kungfu yang sangat sedap. Kuey teow kungfu ni memang makanan kegemaran ni. Kalau tambah the ais, waa superb! Semua yang kenal ee memang tahu sangat pasal ni.


Sebenarnya ni kali pertama buat. Cuak jugak takut tak jadi. Nasib baik la encik suami puji! Waa, ni yang buat lagi semangat nak kongsi ni. Jom kita tengok resepi ni. Mudah je, tak susah pun..

Ni la ghope kuey teow tu.


Bahan-bahannya :

Untuk Kuey teow

½ bungkus kuey teow
2 biji telur
1 sudu lada sulah

Untuk Sos
100gm udang (buang kulit)
100gm sotong (potong bulat)
3 ulas bawang putih (cincang)
3 batang cili padi
1 batang  lobak merah - sederhana besar (potong panjang)
1 ikat sawi kalian
100gm kubis
3 sudu sos tiram
2 sudu tepung jagung + ½ cawan air
2 sudu minyak masak
Sedikit air
Garam secukup rasa

Cara-caranya :

1)      Basuh kuey teow sehingga bersih. Pukul telur dan masukkan kuey teow. Gaulkan.
2)      Panaskan minyak dan goreng kuey teow sedikit demi sedikit sehingga garing.
 Asingkan ke tepi.
3)      Untuk sos, panaskan minyak. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga naik bau.
4)      Masukkan udang dan sotong. Didhkan sehingga keluar air sotong.
5)      Masukkan campuran air dan sos tiram Masukkan sekali lobak merah. 
Didihkan sehingga lobak merah lembut.
6)      Masukkan sayur sawi kalian dan kubis. Tambahkan garam secukup rasa.
7)      Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung. Tutup api dan kacau rata.
8)      Siap!


Kuey teow kungfu ni sedap kalau makan masa panas. Hidang pulak dengan air teh panas. Waa, menyengat rasanya! Selamat mencuba!




Ameerah
Shaklee Independent Distributor
ID no 1095681
Tel no 0102888494
FB Ameerah Ee
FB Page A step for a healthy life

Insta eeameera

Terima Kasih

© Ameerah Zulkhairi | Template Designed By MH